Play It Loud!

Jeugd en Muziek Brussel maakt deel uit van het Play It Loud! project in samenwerking met JM International en International Music Council. Naast België zijn er 6 andere landen betrokken: Zweden, Noorwegen, Hongarije, Noord-Macedonië, Cyprus en Frankrijk. Play It Loud! stelt zich als doel bij te dragen tot een evenwichtigere en diversere jeugd- en muzieksector.

Gendergelijkheid is een fundamenteel mensenrecht, maar de muziek- en cultuursector worstelen nog steeds met het op een zinvolle manier bevorderen van een omgeving waarin vrouwen en mensen die zich identificeren als niet-binair of leden van de LGBTIQ+-gemeenschap zich gelijk behandeld voelen. Overal ter wereld vervallen adolescenten gemakkelijk in gevestigde genderrollen, ook als het om muziek gaat: meisjes zingen voornamelijk, terwijl jongens instrumenten bespelen of technische jobs uitvoeren. Deze stereotypen worden weerspiegeld in ernstige genderkloven en onevenwichtigheden in de muziekindustrie: in Europa vertegenwoordigen vrouwen 20% of minder van de geregistreerde componisten/songwriters, verdienen ze gemiddeld 30% minder dan mannen die in de muzieksector werken, componeerden ze slechts 2,3% van werken uitgevoerd tijdens concerten en bezitten ze slechts 15% van de platenlabels. Dit creëert een zich steeds herhalende cyclus die de bestaande stereotypen en culturele normen diep in de sociale structuur drukt. Discriminatie is helaas gemeengoed in de culturele sector en dreigt te worden versterkt door de gendergerelateerde effecten van COVID-19.

Jeugd en Muziek Brussel neemt deel aan de internationale expertenmeetings rond dit thema, en zet ook een pilootproject op poten voor haar personeel en muziekcoaches. In december 2021 werden er zo twee vormingsmomenten georganiseerd rond gender en muziekeducatie in Brussel.

Op donderdag 2 december 2021 was er een online vormingsmoment (incl. interactie) met Femke Hintjens  (jeugd- en cultuurwerker, artist manager). De focus lag op grootstedelijke context, moeilijk te bereiken doelgroepen, buurtwerking, talentontwikkeling, sociale vaardigheden, meisjeswerkingen, enz.

Op vrijdag 3 december 2021 was er een online vormingsmoment (incl. interactie) met Stephanie Collingwoode Willams (antropoloog, sociaal werker). Hier lag de focus op intersectionaliteit en feminisme, en hoe dit toe te passen binnen onze organisatie.

Begin december 2021 vond er ook een partnermeeting plaats in Brussel.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Meer info over Play It Loud!

Laden…