Urban flashmob i.s.m. Atheneum Brussel

Urban flashmob i.s.m. Atheneum Brussel

De vraag

Op vraag van het Atheneum Brussel werkten we een projectweek rond rap, muziek en dans uit voor leerlingen uit het tweede middelbaar. Centraal stond het thema van urban cultuur. De leerlingen mochten onderwerpen en thema’s kiezen die aansluiten bij hun leefwereld en waarmee we muzisch aan de slag gingen.

Realisatie

47 leerlingen gingen vijf dagen lang aan de slag met pen, papier en opnamemateriaal. Ze stonden zelf in voor de creatie van evenementenaffiches, het creëren en producen van hun eigen rapsong (de lyrics zowel als de track) en het brengen van deze rapsong tijdens een heuse flashmob aan de Brusselse Beurs.

Stap 1

Tijdens de eerste twee dagen van de projectweek focussen we op muziekinitiatie en brainstormen. De thematische lijnen van het project worden in samenspraak met jongeren uitgetekend. Aan de hand van verschillende workshops (Zenmeester, Beat it! en SLAM!) gaan we vervolgens concreet aan de slag met de creatie van een track. In groepjes werken jongeren aan strofes, refrein en bijpassende beats.

 

Van zorgen over het milieu tot de vluchtelingenproblematiek of hun liefde voor Brussel: elk idee wordt gehoord, iedereen komt aan het woord.

 

Stap 2

De tekst staat op papier, het ritme ligt vast. De jongeren slaan in een volgend stadium aan het recorden. Tijdens opname-ateliers zetten ze onder begeleiding van muzikanten hun strofes op muziek. Vervolgens oefenen ze in groep een hiphop-dans op hun eigen track.

 

Het Urban Center Brussel staat in voor de begeleiding van de dansworkshops

Stap 2

Stap 3

De projectweek sluit af met een toonmoment aan de Brusselse Beurs. De leerlingen tonen met trots aan ouders, medeleerlingen en toevallige voorbijgangers wat ze in hun mars hebben.

 

Dit project werd mogelijk gemaakt door een VGC-subsidie in het kader van educatieve initiatieven.

Stap 3

Laden…