Urban atelier i.s.m. Brede School Molenbeek en GBS Windroos

Urban atelier i.s.m. Brede School Molenbeek en GBS Windroos

De vraag

Hoe gebruiken we de stad en schoolomgeving als inspiratie voor een muzische atelierreeks? Deze vraag vormt het startschot voor het Urban Atelier.

 

Hou dus goed je ogen en oren open als je in de stad wandelt, want werkelijk alles kan gebruikt worden: het geroezemoes van marktkramers, het geluid van een drilboor of het heen-en-weer geloop van mensen op straat.

Realisatie

Gedurende het schooljaar gaat muziekcoach Alejandro met de leerlingen van de GBS Windroos in Molenbeek aan de slag tijdens het urban atelier. Zelf gecreëerde klanken, opnames en geluiden worden gedurende de atelierreeks verwerkt tot originele slam poetry, filmische muziek en elektronische soundscapes.

Stap 1

Wat hoor je in de stad? Het geritsel van bladeren, het geraas van verkeer of een sirene? We gebruiken de klas- en schoolomgeving als directe inspiratie. Niets is wat het lijkt. Een meetlat wordt een slaginstrument, een doos een drumstel, een set lepels worden castagnetten. Vergeet dus violen, piano’s of een saxofoon, muziek is er overal en voor elke toon!

Stap 1

Stap 2

Elke donderdagvoormiddag verandert de klas in een experimentele klankstudio. De leerlingen verkennen verschillende soorten geluiden, situaties en emoties. De fantasie krijgt de vrije loop, geen idee is te zot. Elke sessie experimenteren ze zo volop met digitaal opnamemateriaal: een eindeloze wereld van soundscapes, samplen en loopen.

Stap 2

Stap 3

In een volgende stap koppelen de leerlingen hun klanken aan bestaand of zelfgemaakt beeldmateriaal. We regisseren een filmpje of gaan op zoek naar een toffe video over de stad. De film wordt verder uitgewerkt met een grappige voice-over, dynamische klanken en originele geluidscomposities.

Stap 3

Stap 4

Het resultaat van een jaar lang werken werd getoond tijdens het schoolfeest. De kinderen tonen hun opnames, en begeleiden de voorstelling live met instrumenten. Leerkrachten, vrienden en familie komen luisteren (en kijken!) naar het resultaat.

Stap 4

Laden…