Tienerproject i.s.m. Klarafestival

Tienerproject i.s.m. Klarafestival

Het vertrekpunt

Tijdens het Klarafestival 2018 werkte Jeugd en Muziek Brussel mee aan een participatieproject met Brusselse tieners. Het doel was de jongeren warm te maken voor de muziek van componist John Cage en hen op een buitengewone manier te leren kijken en luisteren naar (de betekenis van) de concertuitvoering tijdens het festival.

De realisatie

In aanloop naar het festival deden we telkens 2 workshopdagen tijdens de lesuren per klas van de deelnemende scholen. De jongeren leerden omgaan met de vrijheid van creatie: elk blad is blanco, elk idee wordt gehoord. Met een heuse mix van tools, elektronica en instrumenten componeerden en creëerden de jongeren hun eigen werk. Tijdens het Klarafestival kregen de jongeren de kans om de resultaten van dit proces te tonen en te delen met elkaar want de scholen of klassen kenden elkaar meestal niet. The Night of the Unexpected in de Brusselse Beursschouwburg werd een participatieve performance die draait om vrijheid, improvisatie en experiment. Toeval besliste wanneer iets al dan niet zou gebeuren.

Stap 1

Er werd beslist te focussen op een diverse groep jongeren uit de laatste graad van het secundair onderwijs, met extra oog voor inclusie. Vier Brusselse scholen gingen de uitdaging aan tijdens de lesuren te werken rond de baanbrekende compositie HPSCHD van John Cage. Deze visionaire componist benaderde muziek en klank op een volslagen nieuwe manier, en heeft zo de geschiedenis van de muziek een nieuwe richting uitgestuurd.

Stap 1

Stap 2

Muziekcoach Alec vertaalde de experimentele ideeën van John Cage naar de klasruimte. Tachtig jongeren leerden creëren, experimenten en zich uiten op (audio)visueel gebied met onder andere laptops, smartphones, video’s, journalistiek en spoken word. Er was ruimte voor inspraak en het lanceren van eigen ideeën: de jongeren bepaalden mee de uitkomst van het proces. Ze lieten hun creativiteit de vrije loop en werkten gedurende meerdere uren toe naar het eindmoment dat was gepland in de Beursschouwburg.

Stap 2

Stap 3

The Night of the Unexpected: in de Brusselse Beursschouwburg ontstond een apotheose van geluid, zang, piano, collage, action painting, digitale fotomontage en muziek. Voor een keer stonden de jongeren aan het roer en vormden de leerkrachten het publiek. Wekenlang oefenen resulteerde in een wervelende performance. Na afloop was er tijd voor reflectie: de jongeren traden in dialoog met de artiesten van de avond. Tenslotte belefden ze het unieke stuk HPSCHD van John Cage zelf tijdens de concertuitvoering.

Stap 3

Stap 4

Na een avond vol impressies werd er in de klas ruimte gemaakt voor reflectie en terugkoppeling tussen de leerkrachten en leerlingen: wat hebben de leerlingen geleerd? Werd hun visie op klassieke muziek, performance en kunst gewijzigd?

Laden…