Radiomakers i.s.m. Lucernacollege (Campus Innova Brussel)

Radiomakers i.s.m. Lucernacollege (Campus Innova Brussel)

De vraag

Vrij·heid (de; v; meervoud: vrijheden)

 

Wat is vrijheid? Het is de vraag die vijf weken lang het uitgangspunt vormde van een vakoverschrijdend mediatraject voor de leerlingen van het zesde middelbaar Humane Wetenschappen van het Lucernacollege.

Realisatie

Een participatief project met pit. De leerlingen gaan samen met radiocoach Emi aan de slag rond het thema vrijheid. Ze worden zo echte radiomakers: als de ‘Freedom Writers’ leggen ze samen een media-traject af vol straffe stemmen, mooie meningen en empowerment.

Workshop 1 en 2

In overleg met RITCS en het Lucernacollege ontwikkelen we een vakoverschrijdend traject binnen het vak Media. De leerlingen krijgen carte blanche. We besluiten te werken rond het thema ‘Wat is vrijheid?’ en bekijken ter inspiratie de film de ‘Freedom Writers’. We denken na over voice-overs, jingles of een pitch. Pennenkrabbels worden zo stilletjes aan interessant podcastmateriaal.

Workshop 3 en 4

De leerlingen gaan zelf aan de slag: ze zoeken nieuwsitems op, kiezen muziek, maken korte reportages en doen redactiewerk. We ruilen de workshopruimte vervolgens in voor de stad: met draagbaar opnamemateriaal nemen de leerlingen interviews op straat af. Samen met radiocoach Emi proberen we zo stap per stap stil te staan bij alle aspecten van het radiobestaan.

Workshop 5

Het plot staat op papier, de opname breekt aan. De leerlingen knippen en plakken hun fragmenten aan elkaar. We bezetten vervolgens een namiddag lang de radiostudio van het RITCS. We spreken collectief onze boodschappen in en gieten alles in één scenario. Een radiopresentator praat het geheel aan elkaar, radiocoach Emi doet de finale montage. We beluisteren klassikaal de podcast en evalueren ook samen het resultaat.

 

The Freedom Writers have spoken (mic drop)!

Laden…