Musicvideomasters: Egied Van Broeckhovenschool Molenbeek

Musicvideomasters: Egied Van Broeckhovenschool Molenbeek

De vraag

De vraag kwam van de secundaire school Egied Van Broeckhovenschool in Molenbeek om een naschoolse atelierreeks op te zetten voor een groep geïnteresseerde leerlingen uit de 1ste graad. Het doel was om hen een brede cultuurbeleving vanuit de Urban Arts te bieden, en hen te laten toewerken naar een eindproject: een videoclip en eventueel een toonmoment.

Realisatie

Samen met leerkracht Gust hebben we de noden van de school besproken en een traject uitgestippeld dat aansluit bij de interesses van de leerlingen. We besloten om een deel van de ateliers op school te laten plaatsvinden en een deel in onze infrastructuur te Nieuwland. De focus van de ateliers lag op het proeven van elektronische muziek, dans, zang, tekst schrijven, video- en audio-opnames, montage, produceren en samenwerking.

Stap 1: Intakegesprek en planning

We gingen eerst samen zitten met leerkracht Gust om de specifieke wensen en behoeften van de school en de leerlingen te bespreken. Zo kwamen we tot de conclusie dat de ateliers in het eerste semester eerder bestond uit het proeven van de verschillende workshops. In het 2de semester gingen we dan verdiepen zodat de leerlingen uiteindelijk een videoclip kunnen maken. We stelden een planning op waarin we wekelijks thematisch met de leerlingen aan de slag gingen.

Stap 1: Intakegesprek en planning

Stap 2: Takenverdeling

Jeugd en Muziek Brussel stond in voor de artistieke en educatieve inhoud van de ateliers. We zorgden voor de selectie van de geschikte muziekcoaches en voor de nodige materialen en instrumenten. De schoolpartner was verantwoordelijk voor de communicatie met de deelnemende leerlingen, het beheer van de inschrijvingen en het zorgen voor een vlotte organisatie van de sessies vanuit de school.

Stap 2: Takenverdeling

Stap 3: Introductie en kennismaking

De eerste sessie stond in het teken van een dynamische kennismaking. De leerlingen maakten kennis met elkaar en kregen een eerste indruk van het project: een videoclip maken. Aangesproken door voorbeelden uit hun eigen leefwereld werden de jongeren op een participatieve manier gemotiveerd om aan de verschillende aspecten van het traject, zoals het maken van muziek, het schrijven van teksten en het filmen, te werken.

Stap 3: Introductie en kennismaking

Stap 4: Evaluatie en bijsturing

Na het eerste semester evalueerden we samen met de leerlingen wat ze geleerd hadden, wat hen het meest aansprak en wat minder interessant was. Op basis van deze feedback pasten we het tweede semester aan, zodat we gericht konden toewerken naar het eindproduct: de videoclip.

Stap 4: Evaluatie en bijsturing

Stap 5: Eindproduct

Het traject wordt afgesloten met de presentatie van de videoclip die de leerlingen zelf hebben gecreëerd in samenwerking met onze muziekcoaches en eventueel een toonmoment. Dit eindproduct is het resultaat van hun harde werk, samenwerking en creativiteit en prachtige afsluiting van een intensieve, leerzame atelierreeks.

Stap 5: Eindproduct

Reflectie

We reflecteerden grondig op het proces en de behaalde resultaten: werden de doelstellingen behaald, wat kan beter, en wat hebben we geleerd? We kijken uit naar een volgende editie van de atelierreeks en blijven ons traject verder afstemmen op de behoeften van de leerlingen en de school.

Reflectie

Meer info

Een muzische ondersteuningsvraag? Jeugd en Muziek Brussel helpt je graag! Voor meer info over een traject op maat kan je terecht bij onze projectcoördinator Charlotte via charlotte@jeugdenmuziek.be

Laden…