Filem’On cinéconcert i.s.m. Instituut van de Ursulinen

© Pieter Bernabei

Filem’On cinéconcert i.s.m. Instituut van de Ursulinen

De vraag

Op vraag van Filem’On – Internationaal Filmfestival voor Jong Publiek gaan we elk jaar met twee klassen van de 3de graad uit het Brussels Nederlandstalig basisonderwijs aan de slag om een passende soundtrack bij filmbeelden te musiceren en zo een waar cinéconcert te creëren. Het resultaat is te zien tijdens het Filem’On Filmfestival. De kinderen ontwikkelen verschillende muzikale, visuele en communicatieve competenties en dragen elk hun steentje bij aan een collectieve creatie. Ze leren op elkaar inspelen, en worden uitgedaagd om creatief te denken. Ze krijgen inzicht in de artistieke aanpak van een professionele muzikant.

Realisatie

De leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar van het Ursulineninstituut maken in drie workshops kennis met het concept bruitage en werken samen een eigen soundtrack uit bij twee Portugese animatiefilmpjes. De kinderen worden gestimuleerd op zoek te gaan naar verschillende speeltechnieken, en de mogelijkheden van opnamemateriaal en alledaagse voorwerpen om klanken mee te maken te verkennen. In de laatste workshop maken de kinderen kennis met twee professionele muzikanten. Het resultaat wordt getoond als cinéconcert ter opening van de 15de editie van Filem’On Filmfestival.

Stap 1

In de eerste workshop, begeleid door muziekcoach Alec, krijgen de kinderen een korte inleiding tot de filmgeschiedenis, maken ze kennis met het concept bruitage, bekijken ze de geselecteerde animatiefilmpjes en brainstormen ze over mogelijkheden om deze van een passende soundtrack te voorzien.

Stap 2

In de tweede workshop, eveneens begeleid door muziekcoach Alec, gaan de kinderen zelf aan de slag met allerlei materialen en instrumenten. Ze bedenken een klankverhaal dat past bij de animatiefilmpjes en maken afspraken over wie welke rol op zich neemt. Er worden ook enkele opnames gemaakt en vervolgens besproken met als doel tot betere resultaten te komen.

Stap 3

Tijdens de laatste workshop maken de leerlingen kennis met professionele muzikanten Jan D’Haene en Piet Decalf. Ze gaan met hen in gesprek, ontdekken samen tal van instrumenten en er wordt stilgestaan bij wat improvisatie is.

 

Stap 4

Het eindresultaat van de workshops wordt getoond als cinéconcert op woensdagnamiddag 27 oktober 2021 in Bozar, tevens de opening van de 15de editie van het Filem’On Filmfestival. De kinderen begeleiden de twee animatiefilmpjes met live bodyclapping, instrumentale en bruitage effecten. Voorafgaand aan het toonmoment wordt er nog gerepeteerd in Bozar. De leerlingen maken kennis met een Brussels cultuurhuis, een internationaal filmfestival en kruisbestuivingen tussen verschillende disciplines. Minister Sven Gatz en TV-zender BRUZZ zijn ook van de partij!

 

Een dynamoPROJECT met de steun van Cultuurkuur.

 

Laden…