Jan D’Haene

“Als kind hoorde ik constant muziek in mijn hoofd, een soort eindeloze mixtape. Van muzikale lijnen, tot veredelde geluiden, alles paste uiteindelijk in een soort verhaal, een film, een droom.
Mijn muzikale scholing omvat drie jaar trompetles bij Rudy Reunes. Toen mijn broer in 2004 uit het leven stapte begon ik mij te concentreren op piano. Uren en dagen zat ik achter die ontelbare toetsen. Ik sloot mijn ogen, en liet mijn hart vertellen. Akkoorden uitzoeken, en veel ‘prutsen’, laat mij voorzichtig de term ‘art brut’ hanteren. Uiteindelijk verliep mijn verdere muzikale zoektocht samen met het rouwproces van mijn broer. Of, het was het rouwproces.
De daaropvolgende jaren waren een turbulente periode vol nieuwe ontdekkingen. Ik ging naar de meest uiteenlopende genres luisteren, nam zoveel mogelijk in mij op. Mijn spirituele reis naar New Orleans en de vele nachtelijke jamsessies in de Gentse (underground)scene bedank ik nog steeds als mijn start als performer.
Mensen raken met mijn muziek, dat was mijn plan. Mijn gevoelens. Mijn verdriet. Mijn geluk. Mijn ziel. Ik wou het allemaal met de wereld delen. Mijn kinderlijke verwondering en eeuwige zoektocht naar avontuur genereren een innerlijke creatieve frisheid, en zijn een natuurlijke stimulans om nieuwe contacten te blijven leggen.
Heden speel ik trompet, cornet en diverse toetsen bij uiteenlopende formaties waar ik in mijn eigen stijl, mijn verhaal mag vertellen. De andere tijd ben ik volop aan het experimenteren met improvisatie, elektronica en effecten bij installatiekunst, theater, en componeer ik voor beeld/film/docu.”

Alle kunst ontstaat uit prutsen. (Bart Maris)

Laden…